Geonews

Geonews Magazine

Wat is Geonews?

Geonews is hét maandelijkse geocaching magazine! Het wordt digitaal aangeboden via PDF of ISSUU.

In Geonews verschijnen de laatste weetjes omtrent geocaching. Elke maand verschijnt er ook een interview dat door geocachers online werd ingevuld.
Naast het interview en de laatste weetjes kan je er ook puzzels aantreffen voor tijdens de sombere, regenachtige dagen. Soms zijn deze puzzels aangeboden als wedstrijdvraag. Er kan dus zo af en toe iets gewonnen worden bij Geonews. Dit dankzij de sponsoring van Geocachingshop.nl.

Wens je zelf ook eens te verschijnen in Geonews? Dit kan door foto’s van jouw geocaching avonturen door te mailen naar de redactie.
Echter kan je ook nog steeds het interview invullen. Dit werd tevens al door de co-founder van geocaching.com ook ingevuld!!!
Maar je kan ook altijd zelf een artikel schrijven over iets wat met geocaching te maken heeft en dit aan de redactie doormailen. Je zal dan gecontacteerd worden of er daadwerkelijk iets met jouw artikel valt te beginnen of niet.

Kortom … Geonews is hét maandelijkse geocaching magazine vóór en dóór geocachers!!!

Geonews is op verschillende locaties terug te vinden:

Verschenen Magazines

Heb je een magazine van Geonews gemist? Of heb je Geonews nog maar pas leren kennen en wens je alle magazines alsnog even door te nemen?

Je kan ze allemaal HIER terugvinden!

foreverlost_banner

Lost Places – Geocaching

Wat zijn Lost Places?

Lost Places of in het Nederlands Verlaten Locaties zijn plaatsen waar niemand meer naar omkijkt en aan het verkommeren zijn. Je kan heel veel van die verlaten plaatsen vinden over de hele wereld. Er bestaan verschillende websites waar veel van die locaties op een rijtje worden gezet. Forbidden Places is daar zo eentje van.

Verborgen Locaties kunnen van alles omvatten: oude bunkers van tijdens de oorlogen; oude, verlaten kerken of andere religieuze plaatsen; oude, verkommerde windmolens, ruïnes van kastelen en nog zoveel meer. Sommige van deze plaatsen zijn zelfs verboden terrein wegens gevaar voor eigen veiligheid. Gelukkig zijn er velen die wel vrij te betreden zijn en daar maken geocachers gretig gebruik van!

Lost Places en geocaching

Er bestaan een hele hoop Verlaten Locaties die de ideale omgeving verschaffen om een geocache te plaatsen. Op deze manier wordt de aandacht gevestigd op iets wat verloren is gegaan, maar toch interessant genoeg is om te bezoeken. En laat dit nu net één van de bedoelingen zijn van geocaching. Geocachers op locaties laten komen die men anders nooit zou hebben gevonden.

Op geocaching.com bestaan er tal van lijsten (=bookmarks) die gevuld staan met Lost Places. Eentje daarvan kan je HIER terugvinden. Verschillende Verlaten Locaties in België en net over de grens waar men een geocache heeft geplaatst.

Enkele voorbeelden van Lost Places caches

[K3] Le fort de la Ramonette

La Ramonette of Toren van Baimont staat op het randje van de heuvel die het versterkt kasteel en de stad domineert. Het was een versterking van het klassieke type, genoemd een ” Motte”, weinig voorkomend in de streek. Men vindt er een kunstmatige aarden heuvel, met 9 diameter, omringd door grachten gehouwen in de rotsen en beschermd door een ringvormige omwalling met een diameter van een veertigtal meter. Een vijfhoekige toren in hout stond op de top van het kunstwerk, de basis was in steen. Rond de XIde eeuw werd er lager een slottoren gebouwd omgeven door palissades, wat het kasteel van Godfried van Bouillon zou worden.

Kinegis (=CO) heeft er hier voor geopteerd om een multicache te plaatsen die je langsheen de Toren van Baimont brengt.

Neem eens een kijkje naar de fotogalerij. Foto’s werden genomen door geocachers die dit avontuur hebben voltooid. Enkele foto’s worden hieronder uitgelicht.

A M N E S I A

In de buurt van het Vrijbroekpark van Mechelen staat al jarenlang een onafgewerkt hotel. Ooit was men van plan er een gigantisch hotel neer te zetten van 19 verdiepingen hoog.

In 1970 schreef de Belgische Socialistische Partij over de mega-projecten van de stad:
“Mechelen wordt een congresstad. Hiervoor zijn nu reeds alle voorbereidende maatregelen getroffen; honderden parkeerplaatsen worden thans gebouwd in de binnenstad, de plannen voor een nieuwe stadsschouwburg in de Keizerstraat zijn klaar. Naast het Vrijbroekpark komt er een privé-initiatief na onderhandelingen met het stadsbestuur: een ultramodern hotel met 100 kamers, congres-, conferentie- en vergaderzalen, restaurant en bar. De socialisten maken van Mechelen een Vlaamse stad met standing waar nationale en internationale congressen gehouden worden…”

Het hotel is er nooit gekomen want de drassige ondergrond speelde spelbreker. Welgeteld één verdieping hoog zijn ze geraakt en toen begon het te verzakken.

DanPan & mjuks hebben ervoor geopteerd om de aandacht te vestigen op deze Verlaten Locatie door middel van een mysterie cache. En wat voor één!? Om de juiste coördinaten te bekomen, moet je wat huiswerk maken dat komt in de vorm van een computerspelletje. In het spel ga je als speurder op zoek naar puzzelstukjes die je in staat stellen het raadsel te ontrafelen en de juiste code te bemachtigen om vervolgens de eindcoördinaat van de cachelocatie te vinden. Eens ter plaatse moet het een formidabel zicht zijn op een Lost Place.

In de fotogalerij staan talrijke foto’s, genomen door geocachers die er ter plaatse zijn geweest. Hieronder worden enkele foto’s uitgelicht.

Almarech Legend

Omgeving van Mariembourg – Het oude kasteel van Dourbes. Het kasteel van Dourbes of van Haute Roche was een kleine burcht waarvan het lot steeds verbonden was met dat van het kasteel van Fagnolles. Het graafschap Dourbes en Fagnolles was prinselijk eigendom. In 1555, tijdens het beleg van Mariembourg en de oorlog tussen Keizer Karel en Henri II, worden Dourbes en Fagnolles vernield. De burcht die op de top van een uitlopende rots lag, werd van het plateau gescheiden door een brede gracht. Een deur met 2 torentjes en een hefbrug vormden de enige toegang.

frenchfriespotter heeft hier gezorgd voor een multicache die langsheen deze Verlaten Plek passeert.

Neem gerust eens een kijkje naar de fotogalerij. Foto’s werden genomen door geocachers die dit avontuur hebben volbracht. Enkele foto’s worden hieronder uitgelicht.

CRYSTAL PALACE

Crystal Palace is een verlaten camping aan de Belgische kust, gevestigd tussen Westende en Nieuwpoort. De camping is/was gevestigd in de duinen. Jaren geleden was de camping gedwongen de boeken te sluiten omwille van heel strenge wetgevingen. Heel veel camping-eigenaars hadden niet het geld om hun caravan te verhuizen en/of af te breken en lieten dus alles achter. Vandaag de dag is dit nog steeds te zien aan de locatie.

Bear Gryll heeft ervoor gekozen om in dit gebied een leuke multicache te verstoppen. Daarmee legt hij niet alleen de aandacht op de verloren camping, maar ook op enkele oude, verloren militaire installaties van uit de wereldoorlogen. Het zijn die ruïnes van bunkers die je nodig hebt om de multi tot een goed einde te brengen.

Neem gerust een kijkje in de fotogalerij. Hieronder worden ook enkele foto’s uitgelicht.

De Korenbloemmolen Ruïne

Deze nu tot ruïne vervallen bakstenen beltmolen van het bovenkruierstype was waarschijnlijk in 1806 gebouwd en ligt 34m boven de zeespiegel. Boven in de molen bevindt zich een balk met de inscriptie “Linsen A. Waetfuct 1806″. Eén van de eerste eigenaars was Lambert Rutten, bouwer van het huis Gielen (hoek Maasstraat-Heerweg) …
De molen veranderde nog vaak van eigenaar. …
In 1940 werd voor het laatst gemalen en begon de molen te vervallen. In 1950 bleef nog maar één wiek over. Sindsdien heeft men het verval niet kunnen stoppen. De molenromp werd bij koninklijk besluit van 20 december 1974 beschermd.

Ook vele Verloren windmolens blijven ter plaatse staan. Hier heeft Karkelmo ervoor gekozen een traditional cache te plaatsen om er de aandacht op te vestigen.

Ook hier kan je een kijkje nemen naar de fotogalerij. Hieronder worden enkele foto’s uitgelicht.


Ook op Facebook vind je verschillende Lost Place groepen, waaronder: Lost Places Dutch.


Reageer hieronder met jullie eigen Lost Places avonturen. Je kan ons ook terugvinden in de Facebook-groep Geocaching – RHCV’s Geo-Brein.OC-logo

Opencaching

Opencaching is dé geocaching website voor de Benelux! Harrieklomp en RHCV zijn de personen achter de schermen en trachten van opencaching iets te maken wat reeds jaren een groot succes blijkt te zijn in Polen, Duitsland, Roemenië en nog veel meer andere landen. Met opencaching trachten zij een waardig alternatief te bieden voor andere geocaching websites. Vele zaken die op opencaching te vinden zijn, vind je niet terug op andere geocaching websites en laat nu net dat hetgene zijn waar ze willen met uitpakken.


Registreren01 Opencaching

Registreren op de website duurt amper een paar minuutjes! Je klikt links op [registreren], vult je gegevens in en ontvang een e-mail met daarin een activeringscode- en link. Eens dit ingevuld, ben je een volwaardig lid van de opencaching-kring. Zo snel gaat het!

Vooraleer je begint, neem even de gebruikersvoorwaarden door. Dit duurt echter ook niet lang, want de regels zijn bijlange niet zo uitgebreid als op andere (waarschijnlijk welgekende) geocaching websites. Het belangrijkste advies dat hier wordt gegeven door het OC-team is: “Gebruik je gezond verstand en daarmee kom je een heel eind!” We horen jullie al afvragen waarom er niet zo’n uitgebreide regelgeving is op opencaching.nl. Aangezien dit een geocaching website is in volle opbouw, waartoe jij nu je steentje hebt bijgedragen, zijn er gewoonweg nog niet veel regeltjes nodig. Het OC-team kijkt de kat uit de boom en volgt het reilen en zeilen op de website op de voet. Mochten er zaken moeten worden bijgestuurd, dan zal dit ook gebeuren.

SoortenCaches Opencaching

Dit was dus al één voorbeeld van een positieve noot op opencaching … geen boek vol regels. Maar er is meer! Zo kunnen we met fierheid zeggen dat we meer soorten schatten te bieden hebben dan op eender welke andere geocaching website (uitgezonderd de opencaching websites). Naast de wel gekende cachesoorten (traditional, multi, event, puzzel (quiz)) biedt opencaching.nl nog tal van andere soorten: MP3 cache (Podcast), Webcam cache, Reizende cache, Eigen cache en dan nog een soort die kan worden gebruikt wanneer jouw originele cache niet onder een andere soort zou vallen: de Onbekende cache. Al deze soorten caches bieden een ruimer spectrum aan mogelijkheden waarmee je jouw verbeelding de vrije loop kan laten gaan! Je kan de uitleg over de verschillende cachesoorten nalezen op de Wiki-pagina.

verstand 150x150 Opencaching

We hebben nu al 2 grote voordelen van het gebruik van opencaching.nl aangekaart, maar daar stopt het niet bij! Zo komen we bij een derde voordeel dat zeker niet onbelangrijk is … het controleer proces. Hoe worden caches gecontroleerd op opencaching? Wat gebeurt er wanneer je jouw eerste cache aanbiedt? Ook dit is heel eenvoudig. Momenteel moet er nog een enorme groei aan schatten komen op de website. Vandaar dat de huidige regel zegt dat je vrij caches kan plaatsen. Daarvan worden de eerste drie caches die je aanbiedt, gecontroleerd door het OC-team. Daarna kan je jouw nieuwe caches gewoon zelf publiceren! Is dit niet tof én volledig anders dan op andere geocaching websites? Natuurlijk wel. Echter geldt hier de regel: “Gebruik je gezond boerenverstand!” Zolang deze regel in acht wordt genomen, kunnen er (bijna) geen problemen komen. Onthoudt ook goed dat je steeds verantwoordelijk bent voor de schatten die je aanbiedt. Eens er genoeg caches op de website worden aangeboden, zal deze regel een beetje aangeschroefd worden. Dan zal de regel gelden dat je eerst een minimum aan tien caches zal moeten gevonden hebben, vooraleer je er eentje kan leggen. Maar zoals reeds gezegd, heeft opencaching nu vooral nood aan veel nieuwe, uitdagende, creatieve, mooie schatten.

MijnOmgeving Opencaching

Wat heeft opencaching.nl nog meer te bieden? Hebben we al vermeld dat het gebruik van opencaching volledig gratis is!?!? Komt nog eens bij dat je onbeperkt GPX bestanden kan downloaden! In de linker kolom (op de website) kan je ook heel snel te weten komen wat er allemaal gaande is in jouw omgeving. Met één druk op de knop [Mijn Omgeving] krijg je te zien welke nieuwe schatten er zijn bijgekomen, welke FTF’s (First To Find) er staan te wachten, de laatste nieuwe logs die werden geschreven, aankomende events en de schatten die het meest gewaardeerd werden. Kortom … alles wat je nodig hebt om snel aan de slag te kunnen!
QR code sjabloon OpencachingWanneer je gaat schatten zoeken met een Garmin GPS, kan je het logbestand van de GPS overhevelen naar de website. Zo gaat het loggen van geocaches een stuk sneller. Dit doe je door te klikken op [Garmin Logbestand].
Ook beschikt opencaching.nl over een eigen checker … de Open Checker! Hoe je deze moet gebruiken vind je hier terug.
Daarnaast beschikt opencaching ook over een QR-code generator. Dit is heel interessant voor het gebruik in bv. multicaches.

Je ziet dat opencaching.nl heel wat in huis heeft om de hobby geocaching super aangenaam te maken! Geen twijfel mogelijk dat jij en vele anderen hier zeker aan hun trekken kan komen! Bekijk alles eens rustig en aandachtig en start je avonturen op opencaching.nl. Deel je ervaringen op het opencaching forum. Maar vooral … deel deze info met je collega cachers en vrienden, want de beste reclame is nog steeds de mond-tot-mond reclame!Bezoek ook de Facebook-groep “Geocaching – RHCV’s Geo-Brein“.

100steGeocache

100ste geocache

100steGeocache 150x150 100ste geocache

Schatten zoeken met behulp van een GPS en verschillende geocaching websites … we kennen het allemaal. Eens begonnen blijkt het ongelooflijk verslavend te werken.

Door de bossen, over de wegen, historische plaatsen, monumenten, kunstwerken en natuurgebieden. Over land, zee en in de lucht. We kunnen het zo gek niet bedenken of we zijn er door onze hobby al geweest. Uren, dagen, weken, maanden, jaren zijn we op pad om al deze schatten te ontdekken. We vertellen erover tegen hobby-genoten, op sociale media, forums, websites allerhande. Mond tot mond reclame zorgt ervoor dat de groep geocachers steeds maar groeit en dat er steeds maar meer schatten worden verstopt. Na een hele poos ben je de tel kwijt.

Sommige schatten blijven toch in ons geheugen gegrift omdat deze op de een of andere manier speciaal bleek te zijn. Dat kan gaan van een mooie cachecontainer, tot een gebeurtenis tijdens het zoeken ervan. Maar ook een speciaal aantal kan hier aan de basis liggen! Jouw 100ste cache, 200, 500, 1000, enz. Ongeacht het totaal aantal schatten je reeds hebt gevonden, herinner jij nog jouw 100ste schat???

100steGeocache Koksijde 150x150 100ste geocache

Wij alleszins wel. 7 februari 2012, tijdens een ijskoude winterdag (gevoelstemperatuur -16°), met hoog aan de hemel een stralende zon, wandelden we tussen open, uitgestrekte velden in Koksijde. We liepen er de reeks: Koksijde – Anders bekeken. De 3de (Koksijde – Anders bekeken 3) in de reeks werd voor ons onze 100ste FOUND op gc.com. Deze is zo goed in ons geheugen gegrift door de hevige koude die we hebben mogen verduren die dag. Op het einde van onze lange wandeling waren onze handen en tenen verkleumd, maar desalniettemin hadden we een prachtige geocache-dag achter de rug.

Onze log: Deze morgen de trein genomen richting Veurne om van daaruit te voet verder te gaan naar Koksijde, meer bepaald de “Koksijde Anders Bekeken-reeks”. Het was een stralende dag, maar ijskoud. Gevoelstemperatuur van -16°. Doch, dit hield ons niet tegen om deze 7 caches te komen zoeken. Allemaal hebben we ze heel vlot gevonden. De coördinaten kloppen perfect, dus hints en/of spoilers zijn hier zeker niet nodig. Een dikke pluim voor de CO voor deze accurate coörds.

Deze was op zich nog een specialleken voor ons, want het was de nummer honderd in de reeks van gevonden caches!!!

TFTC!!!

Geogroeten,

RHCV

Nog die dag hebben we een vogelsoort kunnen spotten die we nog nooit hadden kunnen aanschouwen, een volledig witte (zilver) reiger. Het was gewoonweg prachtig om te zien hoe hij met lang, uitgestrekte nek zijn vlucht verder zette over de Koksijdse velden, terwijl wij hem aan het gadeslagen waren. Prachtig!

icon car 100ste geocacheicon kml 100ste geocacheicon fullscreen 100ste geocacheicon qr code 100ste geocacheicon json 100ste geocacheicon georss 100ste geocacheicon wikitude 100ste geocache
Koksijde - Anders bekeken 3

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Koksijde - Anders bekeken 3 51.103733, 2.682950

Kennen of herinneren jullie nog jullie 100ste schat? We willen graag jullie verhaal horen. Stuur ons jullie 100ste avontuur door via e-mail, liefst met foto’s of reageer op dit artikel. Alle verhalen gaan we bundelen in een nieuw artikel dat zal verschijnen wanneer we genoeg inzendingen hebben ontvangen. Deel dit bericht gerust met je collega-cachers! We zijn benieuwd.

TIP: je kan steeds controleren wat je 100ste cache was (op GC.com) door naar je statistieken – mijlpalen te gaan kijken.

EersteGeocache

De geschiedenis van geocaching

EersteGeocache 150x150 De geschiedenis van geocaching

Het begon allemaal met de ontwikkeling van GPS (Global Positioning System) door de Afdeling Defensie van Amerika. Dit satelliet navigatiemiddel was bedoeld voor het Amerikaanse leger en daarom werden de signalen door elkaar geschud (gecodeerd) waardoor de nauwkeurigheid voor burgergebruik zich beperkte tot ongeveer 100m. Het was pas op 1 mei 2000 dat president Clinton aankondigde dat de codering – gekend als Selective Availability (SA) – zou worden uitgezet, zodat de burgers van een nauwkeurigheid konden genieten van ongeveer 10m.

Dave Ulmer stelde op 3 mei 2000 voor om de afschaffing van het SA te vieren. Door middel van het verstoppen van een grote emmer met daarin wat snuisterijen in de bossen net buiten Portland, Oregon bevestigde hij zijn voorstel. Na het verstoppen postte hij de locatie op de USENET nieuwsgroep newsgroup sci.geo.satellite-nav. Deze aanmelding is de basis geweest van wat nu nog steeds de essentie is van het spel: iets verstoppen, container, goodies, logboek en de regels: neem iets, plaats iets en signeer het logboek. Met dit bericht in de nieuwsgroep had Dave Ulmer geocaching uitgevonden!

De stash werd gevonden binnen de dag en in een paar dagen werden er meerdere stashes verborgen in Californië, Kansas en Illinois. Binnen de maand na de eerste verborgen stash, werd er een stash verborgen in Australië. Het leek erop dat de hobby snel uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen.

Op 8 mei maakte Mike Teague een website aan waarop alle locaties van de stashes werden verzameld. De originele website is reeds verdwenen, maar dankzij de Wayback Machine bestaat er nog steeds een kopie van de website GPS Stash Hunt Homepage.

Op 15 mei maakte James Coburn een mailing list op eGroups (nu Yahoo!) waarin geocaching kon bediscussieerd worden. De lijst bestaat nog steeds en in de archieven vind je nog de beste zaken terug uit de vroege periode van de hobby.

Op 30 mei werd er een nieuwe naam bedacht voor de hobby. Matt Stum suggereerde “geocaching“. Dit om de negatieve klank en betekenis van het woord “stash” te vermijden.

Zo was er binnen een maand een heuse nieuwe hobby ontstaan met de regels, de eerste verborgen schatten en founds (gevonden schatten), een discussie forum (mailing list) en een website (GPS Hunt Homepage). Het aantal caches groeide in snel tempo.

Op 2 september 2000 stuurde Jeremy Irish een email naar de gpsstash mailing list met daarin de boodschap dat hij het domein geocaching.com had laten registreren en dat hij een eigen website had ontwikkeld. Hij kopieerde de database van Mike Teague naar zijn eigen database op de nieuwe website. Op 6 september kondigde Mike Teague aan dat Jeremy Irish nu instond voor de cache listings.

Van het begin af aan overwoog Jeremy Irish om geld te slaan uit geocaching. Geocaching.com was ingesteld als een .com site, geen .org site. Hij verkocht banners aan GPS fabrikanten en handelaars. Al gauw gaf hij dat op omdat deze niet zoveel geld in het laatje brachten. Hij besloot via donaties te werken met PayPal en regelde het ontvangen van commissies op verwijzingen naar GPS handelaren hun website. Hij ging ook kleding verkopen. Ongeacht het feit dat het woord geocaching reeds werd uitgevonden een maand vooraleer hijzelf in het spel kwam, beweerde hij dat hij het woord had uitgevonden én vroeg er een handelsmerk voor aan. Zo bouwde hij de onderneming Grounded Inc. uit.

Sommige handelingen die Irish uitvoerde waren onmiddellijk controversieel. Zo probeerde hij de oudere hobby Letterboxing op te nemen in de geocaching.com website. Daar botste hij op weerspannigheid van vele leden van het discussieforum en liet uiteindelijk het idee varen.

Nog zo een controversiële handeling was de eenzijdige controle die Irish oplegde aangaande de database met cache locaties. Hij weigerde de hele lijst ook maar aan iemand te geven. Door de vele kritiek die hij ontving op het originele discussieforum, richtte hij een eigen discussieforum op op de geocaching.com website. Ironisch genoeg gaf Irish als reden waarom hij niet meer wou deelnemen aan het enige geocaching discussieforum op dat zijn berichten er gemodereerd werden, maar al gauw werd de censuur op zijn eigen website een controversiële zaak.

Ondertussen waren ettelijke geocachers druk bezig met het verstoppen en zoeken van geocaches. Het aantal groeide heel snel. En dat brengt ons naar het einde van 2000, amper 8 maanden na de uitvinding van de hobby. Grote controverses moesten zich nog aanbieden: pin kaarten en copyright, de commerciële caches van de Planet of the Apes, de censuur die werd opgelegd door de Uitvinder van Geocaching en de betaal-om-te-spelen-leden-caches. Uiteraard ook het feit dat Dave Ulmer, Navicache en Robin Lovelock woorden werden die je niet durfde uit te spreken op geocaching.com.

Op 24 maart 2001 werd de eerste geregistreerde bijeenkomst (nu gekend als een event) gehouden in Austin, Texas. De CO’s waren Eoghan en Pumpkin Princess. De “verstopdatum” werd vastgelegd op de datum waarop het event daadwerkelijk zou plaatsvinden. Dit werd onmiddellijk de standaard die we nu nog kennen. De coördinaten waar het event zou plaatsvinden, werden opgegeven als de cachecoördinaten. Ook dit is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven.

Rond deze periode was er nog een geocacher, genaamd Quinn, die een eigen website oprichtte: Navicache. Naar verluid dreigde Jeremy Irish ermee een rechtszaak tegen Quinn aan te spannen omdat hij het woord geocache gebruikte op zijn Navicache website, vermoedelijk vanwege Irish’s handelsmerk applicatie. Quinn weerstond het dreigement en veranderde Navicache in een volwaardige geocaching website die ook listings aanbood. Navicache.com werd de grootste alternatieve database voor cachelistings.

Een geocacher in Californië, genaamd Ed Hall (aka Buxley), ontwierp in mei 2001 kaarten waarop de geocaches werden weergegeven. In plaats van blij te zijn met de reclame die werd gemaakt voor de hobby, dreigde Jeremy Irish ermee gerechtelijke stappen te ondernemen wanneer Ed niet de “Geocaching Data Copyright 2001 Grounded, Inc.” plaatste. Irish verwijderde elke link naar Buxley’s website van geocaching.com en kondigde zijn eigen primitieve kaarten aan. Dit voorval kreeg heel veel aandacht nadat het was verschenen in een Slashdot artikel.

Ondanks Irish’s belofte om geocaching.com reclamevrij en gratis te houden, veranderde hij in mei 2001 meer en meer zijn zakelijk model naar betaal-om-te-kunnen-spelen. Naast de reclame banners, kledijverkoop, geocaching logboekjes, bumperstickers, enz. introduceerde hij nu ook de “members-only caches” (alleen-leden caches) en op vergoedingen gebaseerde hitchhicking logregistraties. De “Alleen-leden caches” waren enkel toegankelijk voor diegenen die 30$/jaar lidgeld betaalden. Zo was er ook pas de mogelijkheid tot het volgen en loggen van Hitchhikers (lifters – nu gekend als Travel Bugs®) wanneer je Irish 5.95$ betaalde per Hitchhiker. Veel geocachers waren niet tevreden met Irish’s beslissingen, maar anderen steunden hem en zo werd de “Betaal-om-te-spelen” methode een vaste waarde. Tegen half 2003 had geocaching.com meer dan 150.000 geregistreerde gebruikers, waaronder een 7200-tal betalende (30$/jaar) leden.

Naast de eerder ontstane geocaching website Navicache, groeide er nog een volwaardige geocaching website in reactie op de commercialisering en monopolisering van geocaching.com, GeocachingWorldwide. Het was Jeremy Hurst, een Australiër, die de ontwikkeling op zich nam. de bedoeling was een website te creëren die alle geocaches vanop verschillende andere websites zou verzamelen. Maar ondanks een veelbelovende start is GeocachingWorldwide eind 2001 al stilgelegd. De ontwikkelaar zou mede door zijn werk en familie geen tijd meer gehad hebben voor de verdere ontwikkeling.

De reactie van geocaching.com op al deze opkomende geocaching websites was het censureren van de namen op het geocaching.com forum. Al deze censuur zorgde er uiteindelijk voor dat een nieuwe USENET nieuwsgroep werd opgericht, alt.rec.geocaching, een forum dat niet kon gecensureerd worden, noch door Irish, noch door om het even welke geocacher of geocaching organisatie.

In juni 2002 kwam er uit het niets een vierde volwaardige geocaching website: GeoGamer.com (bestaat niet meer). De ontwikkelaars presenteerden de website openlijk als een commerciële geocaching website. Ironisch genoeg zorgde dat voor verontwaardigde reacties op de geocaching.com forums van leden die tegen commercialisering waren. Hoe dan ook hield de website er kort nadien met op, na een korte golf van berichten aan het adres van het GeoGamer forum.

Niet alle controverses binnen geocaching gingen over de monopolisering door Irish en Grounded Inc. de zaak die het meest doorweegde voor Irish was die met één geocacher in het bijzonder die de hobby gebruikte om reclame te maken voor zijn eigen GPS gerelateerde zaak. Robin Lovelock uit de UK maakte heel veel geocaches in de buurt waar hij woonde. In elke cache liet hij een visitekaartje achter van de zaak én een CD-ROM met zijn software. De combinatie van de dichtheid waarmee hij de caches plaatste én het reclame maken voor zijn eigen bedrijf, zorgde ervoor dat zijn naam heel veel viel op de UK geocaching.com forums en niet in de goede zin. Het kwam zelfs zo ver dat Robins caches werden geplunderd en stuk gemaakt.

Sinds 2006 zijn er veel websites opgericht die geocaching listings aanboden. Sommige waren een kort leven beschoren, anderen bestaan nog steeds. Dit zijn de meest bekende die zelf listings aanboden:

GeocachingWebsites

Haal meer uit geocaching

AutoCollage 7 Images1 Haal meer uit geocaching

Is dit alles?

Geocaching is een leuke en aangename hobby die heel veel mensen wereldwijd verbinden met elkaar. Met hoog technologische snufjes gaan die op zoek naar een schat. Sommigen gaan geocachen om zoveel mogelijk puntjes te rapen, anderen gaan geocachen om gezellig buiten te zijn en te genieten van de natuur, de omgeving. Om het even voor welke reden een geocacher op pad gaat, moet men die schatten ergens aangeboden krijgen.

De bekendste geocaching website is geocaching.com. Met zijn bijna 2.500.000 actieve geocaches en om en bij de 6.000.000 leden is dit het grootste geocaching bedrijf. Wat ooit begon op Irish’s (oprichter geocaching.com) thuiscomputer, groeide al snel uit tot een nieuw bedrijf Groundspeak Inc. met mede-oprichters Elias Alvord en Bryan Roth. Vandaag de dag is dit een heus bedrijf geworden dat het vooral moet hebben van de inkomsten van lidmaatschappen, merchandising en dergelijke meer.

Maar is dit nu de enige website die schatten aanbiedt? Neen, helemaal niet.

Verandering van spijs doet eten

Er bestaan nog websites die geocaches aanbieden. Deze websites zijn niet zo groot en bekend als gc.com, maar daarom niet minderwaardig. Ze dragen eveneens schatten aan en iedereen kan deze gaan zoeken. Terwijl er op gc.com moet betaald worden d.m.v. een premium lidmaatschap om het onderste uit de kan te halen, zijn deze andere websites volledig gratis. De essentie daarentegen is identiek.
Laat ons eerlijk zijn. Voor geocachers die schatten gaan zoeken met als hoofdreden een leuke dag te beleven, maakt het niet uit op welke website de schatten worden aangeboden of moeten gelogd worden.

Laten we even een paar van die websites op een rijtje zetten.

Opencaching.nl

opencaching logo1 150x150 Haal meer uit geocaching

In 2002 werd deze geocaching website in het leven geroepen. Echter is het een aantal jaren heel stil geweest omtrent deze website. Het is pas in 2011-2012 dat er een heel nieuwe wind blies op Opencaching.nl. Sindsdien is de site uitgegroeid tot wat deze op heden te bieden heeft.

Opencaching.nl heeft in wezen niks te maken met Opencaching.com van Garmin. Dit geldt evenals voor websites als Opencaching.de, .pl, .us en .ro. Deze websites staan volledig op zichzelf.

In Nederland zijn er al heel wat schatten aangeboden op opencaching.nl. In België is er nog werk aan de winkel, alsook in Luxemburg. Dat neemt niet weg dat deze geocaching website heel wat te bieden heeft! Het voordeel van deze website is dat er bijlange niet zoveel regeltjes en wetten zijn als op gc.com. Momenteel gaat het OC-team ervan uit dat geocachers hun gezond boerenverstand gaan gebruiken en hun verantwoordelijkheid opnemen wanneer ze een schat aanbieden.
Nog een belangrijk voordeel is de manier waarop caches worden aangeboden. Terwijl er op GC beroep wordt gedaan op hun vrijwillige reviewers, is dat op opencaching.nl niet het geval. Enkel de 3 eerste schatten die je aanbiedt, worden gecontroleerd door het OC-team. Daarna maak je een schat, en kan je deze onmiddellijk zelf publiceren en actief zetten!

Tevens worden er op Opencaching.nl tal van caches types aangeboden die op gc.com niet (meer) bestaan.

De website biedt ook een forum en een blog aan. De blog is nog werk aan, maar daar is het OC-team volop met bezig.

Momenteel is Opencaching.nl klaar voor een grote groei. Om die groei tot stand te brengen, moeten er meer geocachers zich aanmelden d.m.v. een account aan te maken en vooral schatten plaatsen is de boodschap. Alleszins heeft Opencaching.nl alles in huis om een volwaardige geocaching website te zijn!

Opencaching.com (Garmin)

opencaching 150x150 Haal meer uit geocaching

De GPS fabrikant Garmin kon niet achterblijven en hebben zelf ook een geocaching website ontwikkeld: Opencaching.com. Met deze website wil Garmin ervoor zorgen dat er een geocaching website bestaat die wordt opgebouwd voor en door geocachers.

In tegenstelling tot GC.com werkt Opencaching.com niet met reviewers. Toch alleszins niet met vrijwilligers die aangesteld worden door het bedrijf. Hier zijn het de geocachers die elkaars creaties gaan reviewen. Ook hier veel minder rompslomp dan op GC.com.
Voor Firefox en Chrome gebruikers bestaat er zelfs een hulpmiddeltje om andermans schatten te beoordelen. Een Greasemonkey script genaamd OpenCaching.com Helper. Dit stelt je in staat om eenvoudig de afstanden tussen geocaches te controleren en te kijken of de cache reeds op een andere geocaching website werd aangeboden.

Waarschijnlijk heeft Opencaching.com het tweede grootste succes in de geocaching samenleving. Maar onze gebruikersmening zegt dat het op gebied van een listing opstellen een beetje te wensen overlaat. Daarvan ben je veel beter op Opencaching.nl.

Metacaching.nl

 Haal meer uit geocaching

De geocaching Metabase is een overkoepelende database met de belangrijkste kenmerken van alle caches en selectiefuncties die het cachers gemakkelijk maken om te kiezen uit het enorme aanbod. Hebben zij een keuze gemaakt, dan volgen zij een link naar de database van de website waar de cache is gepubliceerd. De Metabase bevat dus geen routebeschrijvingen en gegevens om een cache te kunnen lopen en te loggen, maar wil uitsluitend een compleet overzicht bieden van alle beschikbare geocaches. .

Je kan er dus om het even welke schat aanbrengen, ongeacht of deze van jezelf is of niet. De caches worden gecontroleerd door een team en krijgen dan al dan niet een keurmerk.
Deze website biedt dus niet echt veel meerwaarde ten opzichte van andere geocaching websites, behalve dan dat er misschien alleen maar kwalitatieve schatten worden voorzien van een keurmerk. Valt dan ook nog te betwisten wat een kwalitatieve schat is.

QualityCaching

QC03 150x111 Haal meer uit geocachingQualityCaching is een geocaching website voor de Benelux. Er zouden alleen maar pareltjes van schatten worden aangeboden. Ook hier valt dit terug te betwisten. Het uitproberen is de enige manier om te weten hoe het daar in zijn werk gaat (wat logisch is). Men vraagt creativiteit en ervaring vooraleer je er een schat aanbiedt. Creativiteit heeft iedereen wel een beetje, maar de ervaring is iets wat je moet opdoen in de geocaching maatschappij. Door veel verschillende soorten caches te zoeken, krijgt men een zicht op wat er allemaal mogelijk is. Daarom dringt QualityCaching erop aan om een minimum van 50 schatten te hebben gevonden alvorens er zelf te leggen.

Terracaching

terracaching 150x108 Haal meer uit geocaching

Terracaching is een wereldwijde geocaching website. Ook daar werken ze een beetje op het principe van Opencaching.com (Garmin). Het zijn de geocachers die elkaars schatten gaan beoordelen. Men werkt er met een soort van sponsorsysteem. Zo heb je om te beginnen al 2 sponsors nodig om volledige toegang tot de website te krijgen. Zonder deze 2 sponsors kan je zelfs geen schatten zoeken. Beetje asociaal, vinden we. Desalniettemin is dit waarschijnlijk een mooie geocaching website die heel wat te bieden heeft. Ze werken met een volledig eigen puntensysteem om schatten te beoordelen, wat hun dan weer uniek maakt. Hoe groot de gemeenschap daar is, hebben we geen kijk op.

Conclusie

Er zijn dus heel wat meer geocaching websites naast de alom bekende gc.com! Al de leden van die websites bij elkaar geteld, komt helemaal nog niet aan het aantal leden op gc.com, maar zijn die websites daarom minderwaardig? Het antwoord daarop luidt: “NEEN!”

Elke andere geocaching website heeft op zijn eigen manier iets anders te bieden. Zo vind je op de opencaching.nl (en de andere opencaching sites – uitgezonderd Garmin) een heleboel meer geocache types dan op gc.com. Dat zorgt er ook voor dat je jouw creativiteit wat meer ruimte biedt! Terwijl GC HQ al een aantal geocache types heeft ge-grandfathered (beëindigd) – voor welke reden dan ook – bewijzen andere geocaching websites dat het wel lukt met zulke types schatten.
Terwijl Metacaching mikt op een overzicht van alle caches – die verzameld werden vanop verschillende bestaande geocache websites – gaat Terra- en Qualitycaching dan weer voor kwaliteit.
Je ziet, er is voor ieder wat wils. Er zijn veel geocachers die gewoon op elke geocaching website – of toch veel websites – een account hebben aangemaakt en caches gaan zoeken vanop eender welk van die websites. Waarom ook niet? De bedoeling van geocaching is toch een leuke tijd beleven en buiten te zijn? Een schat vinden, liefst nog iets ruilen en op naar de volgende! Of die schatten nu op gc.com, opencaching.nl of eender welke geocache website wordt aangeboden, hoeft geen enkele rol te spelen.
Een opvallend iets aan heel deze multi-account toestanden, is de onverdraagzaamheid van geocaching.com. Veel geocaching websites bieden de mogelijkheid aan om aan crosslisting te doen (nvdr.:crosslisting – eenzelfde listing op meerdere geocaching websites aanbieden). Terwijl men liever unieke schatten aanbiedt, tolereert men het wel. Dat is geenszins het geval op geocaching.com! Links naar andere geocaching websites worden er niet getolereerd. Zij zien elke andere vorm van geocaching als concurrentie en waarschijnlijk zelfs als “niet echt”. Zelfs op hun officiële forum mag er niet over andere zaken worden gesproken dan dingen die vallen onder Groundspeak Inc.

Dit gezegd zijnde … neem gerust zelf eens een kijkje op bv. opencaching.nl – deze heeft onze voorkeur. Al onze schatten worden daar aangeboden. Aarzel niet om meerdere accounts te hebben op meerdere geocaching websites! (Tenzij je puur voor de puntjes gaat op gc.com) Niet alleen gc.com heeft iets te bieden! Misschien loop je wel prachtige avonturen mis wanneer je eens niet gaat kijken naar andere websites? Zo kan je bv. eens een kijkje nemen naar deze schatten!?

Geonews Interviewtje

GeonewsBelgieNederland Geonews Interviewtje

Wat en wie is Geonews?

Geonews is een maandelijkse, digitaal, Belgisch-Nederlands magazine dat wordt uitgebracht door Brent Pulmans. Er staan geocaching weetjes in allerhande. Foto’s van geocachers in actie, natuurfoto’s tijdens het geocachen, foto’s van diertjes, … Ook zijn er aankondigingen in terug te vinden, puzzels en artikels.
Geonews bestaat nog niet zo lang en kan nog steeds uitgebreid worden. Momenteel bestaat de redactie uit 1 persoon: Brent Pulmans zelf. Hij zorgt voor alles. Achter de schermen wordt er wel het een en ander aangereikt door derden.

Geonews is op verschillende locaties terug te vinden:

Onze en dus jullie bijdrage

Daar wil het RHCV-team (wij dus) een beetje een steun in de rug zijn en ons steentje bijdragen. We willen elke maand een bijdrage doen d.m.v. een kort interviewtje die we afnemen bij de Belgisch-Nederlandse geocacher. Deze hulp hebben we aan Brent aangeboden én deze vindt het op zijn beurt een fantastisch idee om het magazine te vullen.

Mogen we dus van jullie vragen even de tijd te nemen en het interviewtje door te nemen? Elke maand verschijnt er dan 1 interview in het magazine, vanaf januari 2014. Tof, niet!?

GA NAAR HET INTERVIEW

Alvast van harte bedankt voor jullie bereidwilligheid!
Groeten,
Ruben H. aka RHCV

7souveniers

7 souvenirs in augustus te verdienen!

7souveniers 7 souvenirs in augustus te verdienen!

Gedurende de maand augustus kan je wederom heel wat beleven op geocaching gebied. GS HQ heeft ervoor gezorgd dat er, net als vorig jaar, enkele nieuwe souvenirs te verdienen zijn. 7 in totaal:

7souveniers02 7 souvenirs in augustus te verdienen!

Wie gaat op pad om deze alle 7 te bemachtigen? Deel gerust jullie avonturen onder dit bericht!!! Vertel ons hoe jij één, twee of meerdere van deze souvenirs bekomen hebt!(Meer info vind je hier terug)

Garmin Oregon 6xx: status Pagina

Terug

De Oregon 6xx Status Pagina kan op elk moment én vanuit elke applicatie gemakkelijk geopend worden door even kort op de aan- en uitschakelaar te drukken. Wanneer je de schuifregelaar op 0% zet, zal de schermverlichting uitgeschakeld worden. Dit zorgt ervoor dat tevens het 2x tikken op het scherm wordt uitgeschakeld (eerste keer tikken is om de verlichting aan te zetten).

De volgende handelingen en informatie zijn toegankelijk via de Oregon 6xx status Pagina:

StatusPagina01 Garmin Oregon 6xx: status Pagina

  1. Sterkte van het satellietsignaal
  2. Hier moet je tikken om te wisselen tussen de datum en het uur van de huidige locatie
  3. Batterij status
  4. Selecteer StatusPagina02 Garmin Oregon 6xx: status Pagina om te wisselen tussen de huidige lichtinstelling en de 100% lichtinstelling
  5. Beweeg de verlichtingsschuifregelaar om de verlichting aan te passen tussen 0% en 100%
  6. Selecteer StatusPagina03 Garmin Oregon 6xx: status Pagina om uit de Status Pagina te gaan en terug te keren naar de actieve applicatie
  7. Selecteer StatusPagina04 Garmin Oregon 6xx: status Pagina om het scherm te vergrendelen of StatusPagina05 Garmin Oregon 6xx: status Pagina om het scherm te ontgrendelen en terug te keren naar de actieve applicatie
  8. Selecteer StatusPagina06 Garmin Oregon 6xx: status Pagina om het actieve dashbord te activeren of de-activeren