CirCache-logo

CirCache: Circus -en geocache toebehoren

CirCache

Vanaf vandaag gaat er een nieuwe winkel open in Schilde, meerbepaald in de Schoolstraat 58a.

In de winkel zal je allerhande zaken kunnen aanschaffen omtrent circus en geocaching. Ook springkastelen worden er verhuurd.

CirCache CirCache: Circus en geocache toebehoren

Er wordt eveneens een webshop aangeboden.

De materialen die worden aangeboden komen van:

 • Circus: Henrys – Mister Babache – Active People – Qu-Ax – Actoy – Pedalo – Play
 • Geocaching: Groundspeak – Powertools – Supermagnetes – Petzl – Geokids
 • Springkastelen: CirCache Clown – CirCache Multiplay Clown – CirCache Disco Fun

FacebookIcon CirCache: Circus en geocache toebehoren

Neem dus zeker eens een kijkje!!! Wij gaan het alvast doen!!!

 

International Earthcache Day wordt gevierd in Goes

Goes International Earthcache Day wordt gevierd in Goes

 

Zondag 12 oktober 2014

Op zondag 12 oktober 2014 is het wederom de viering van International Earthcache Day (IED). IED werd in het leven geroepen door geocaching.com. Dit jaar wordt het 10-jarig bestaan gevierd!

Zoals reeds vermeld in ons vorig artikel, kan je op die dag een souvenir verdienen op gc.com wanneer je tenminste 1 earthcache logt als gevonden.

 

Goes, Nederland

Om die souvenir in de wacht te slepen, gaan wijzelf en vele anderen een uitstapje maken in Goes, Nederland. Daar hebben we de mogelijkheid om 3 earthcaches te zoeken.

Maar aangezien we daar dan toch ter plaatse zijn, zullen er nog veel meer caches worden gezocht. Goes ligt redelijk vol van de geocaches die worden aangeboden via verschillende geocaching websites.

Het idee om naar Goes te gaan, is bedacht door Steven Smolders via Facebook. Het draadje daarover kan je hier terugvinden.

Geoffrey (GAACO) en ikzelf zijn dan op het idee gekomen om hier een officieel Opencaching Event aan te koppelen. Veel moeten jullie je daar niet bij voorstellen hoor. Het event houdt in dat we gezamenlijk afspreken op de Grote markt te Goes en van daaruit gaan we op pad.

De GPX bestanden die hierboven te downloaden zijn, bevatten alle caches in een straal van 10km rond Goes. Steven Smolders (smollie) heeft zelf ook al een voorstel gedaan van wat er kan gedaan worden.

 

Wie heeft zin om ons te vergezellen?

Iedereen kan en mag aanwezig zijn natuurlijk! Hoe meer zielen … hoe meer vreugd. Je kan je steeds vrijblijvend inschrijven via de eventpagina op opencaching, maar ook gewoon komen opdagen is een mogelijkheid!!!

We spreken af om 10u op de Grote Markt te Goes. Zelf zullen we daar vroeger aanwezig zijn. We wachten ongeveer een dik half uur en dan gaan we op avontuur. Diegenen die willen komen, wees dus een beetje op tijd. Mocht je toch later zijn, zal het geen probleem zijn om ons te spotten. Een grote groep geocachers valt op hé, maar er is meer … je kan ons steeds volgen via volgende tracking link.

 

Ik zou zeggen … kom af en heb veel plezier met de bende te Goes!!!

kadegoes International Earthcache Day wordt gevierd in Goes

GeoSpy

GeoSpy banner GeoSpy

Wat is GeoSpy?


GeoSpy is een wereldwijd spel dat werd gecreëerd in de Tsjechische Republiek door Daniel Hrotek, Jana Hroteková en Tomáš Hubička. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat er een heel nieuw outdoor spel op de markt is gekomen.

Met het spel GeoSpy kruip je in de huid van een spion. Als spion moet je zoveel mogelijk GeoSpy Objecten veilig stellen. Je kan als spion ook zelf nieuwe objecten aanmaken.
Om het spel te kunnen spelen heb je een GPS of smartphone nodig en een fototoestel.

GeoSpy is dus een outdoor spel dat per satelliet gespeeld wordt. Een spel dat ervoor zorgt dat we buiten komen en interessante plaatsen ontdekken. Een spel dat ervoor zorgt dat we even niet aan het werk denken, niet aan de computer bezig zijn, niet naar tv kijken, …, gewoon gezellig buiten zijn!

 

Wat is de bedoeling van GeoSpy?


Op de website zijn objecten terug te vinden. Die objecten worden aangemaakt door spionnen als jij en ik. Elk object heeft zijn eigen pagina waarop je een (of meerdere) foto’s van het object terugvindt alsook een beschrijving van dat object. Dit kan gaan over militaire, natuur, religieuze, historische of civiele objecten.

Die objecten kan je als GPX naar jouw GPS versturen. Uiteraard kan dit ook een smartphone zijn met daarop een applicatie die het importeren van een GPX ondersteunt en waarmee je kan navigeren.

Eens de gewenste objecten in de GPS staan, kan je op pad. De bedoeling is dat je het object gaat opzoeken en foto’s van neemt.

Eenmaal terug thuis moeten de gevonden en gefotografeerde objecten nog gelogd worden. Als spion schrijf je een rapport van veiligstelling.

 

Hoe gaat het in zijn werk?


We gaan hier even overlopen wat de mogelijkheden zijn op de website van GeoSpy.
Vooreerst moeten we daar al een duidelijk onderscheid maken tussen een gratis lidmaatschap en een PRO (betalend) lidmaatschap. De verschillen kan je via deze link bestuderen. Als PRO heb je veel meer voordelen. Je kan heel gemakkelijk een hele hoop objecten als GPX naar jouw GPS sturen of naar een database manager als GAPP.

Objecten zoeken op de kaart

Je moet eerst een object zoeken op de kaart, deze naar jouw GPS sturen en dan pas kan je erop uittrekken.

ZoekenOpKaart01 GeoSpy

Op de kaart kan je zoeken op regio. Links bovenaan typ je een plaatsnaam en klik op het vergrootglas. De kaart zal dan automatisch centreren op de coördinaten van de opgegeven locatie en alle mogelijke objecten zullen verschijnen in de vorm van iconen.

In de linker kolom kan je terugvinden waarvoor de iconen staan. Daar kan je ook aanvinken (PRO) wat je allemaal wilt zien op de kaart. Via deze link krijg je ook meer uitleg over de verschillende soorten objecten.

Als PRO lid krijg je in de linkerkolom ook de mogelijkheid om alle zichtbare iconen op de kaart in één muisklik naar je Plan te brengen. Dat is heel interessant om meerdere objecten tegelijk als GPX te downloaden. InPlan01 GeoSpy

 

Als gratis lid kan je maar een ding doen om deze naar je GPS te krijgen. Je moet op de kaart op het icoon klikken. Je wordt dan doorverwezen naar de pagina van het object. Daar kan je links kiezen voor ExporteerGPX GeoSpy. Dit GPX bestand kan je vervolgens op jouw GPS plaatsen. Als gratis lid zal je dus steeds deze handeling moeten uitvoeren om meerdere objecten op jouw GPS te plaatsen.

Wanneer alle gewenste objecten op jouw GPS (of smartphone) staan, kan je op pad. Je gaat naar een object toe en neemt er een originele foto.

Objecten veilig stellen (secure)

Bij thuiskomst moet je de gefotografeerde objecten nog loggen.

ObjectVeiligStellen01 GeoSpy

Je gaat het object terug opzoeken via de kaart. Wanneer je op het icoon klikt, krijg je details te zien en kan je kiezen voor Secure.

In het nieuwe venster kies je de gewenste datum, schrijf je een rapport (wat bestaat uit je ervaringen met dat object) en voeg je de foto toe die je hebt genomen. Hier heb je als PRO lid terug meer mogelijkheden (meer foto’s, betere kwaliteit).

Je krijgt helemaal onderaan ook nog de mogelijkheid om het object te beoordelen én de beschrijving van dat object. Dit is als eigenaar van het object leuk omdat hier wedstrijden (per week) aan verbonden zijn.

Eens dit alles achter de rug is, klik je op Save. Jouw log wordt onmiddellijk geplaatst en kan door iedereen worden gelezen. Ook jouw foto’s die je in de log plaatst, kunnen beoordeeld worden en doen dus mee voor de wedstrijden.

 

Meer voordelen met PRO lidmaatschap

Als PRO lid krijg je veel meer mogelijkheden. Laten we een paar daarvan eens onder de loep nemen:

 1. Objecten zoeken

  ObjectenZoeken01 GeoSpy
  Als PRO lid kan je veel eenvoudiger objecten zoeken. Je gaat in de menubalk naar Files –> Objects en krijgt dan bovenstaande te zien. Je kan nu zoeken op GS-code, categorie, subcategorie, land, regio. Dit maakt het zoeken van objecten een stuk aangenamer en sneller.
  Eens een filter ingesteld, kan je alle gevonden objecten naar je Plan exporteren.

 2. Van Plan naar GPXInPlan02 GeoSpy
  Vanuit je plan kan je heel eenvoudig alle aanwezige objecten exporteren naar een GPX bestand. Je zet daarvoor een vinkje (zoals in de afbeelding hierboven aangetoond) en klik op het icoon ernaast. Het systeem heeft even de tijd nodig om de GPX aan te maken, dus heb wat geduld. Er zal een venster openen van jouw verkenner en daar geef je de GPX een plaats en eventueel een passende naam.
  Nu kan je deze GPX rechtstreeks naar jouw GPS kopiëren of deze importeren in bv. GAPP.
 3. Objecten loggen

  Bij het loggen van objecten krijg je als PRO lid ook meer mogelijkheden. Je kan een maximum van 5 foto’s uploaden (i.p.v. max 1) en kan deze in een hogere resolutie uploaden.

 4. Meldingen 

  Als PRO lid kan je in jouw account zaken instellen om meldingen te krijgen wanneer er nieuwe objecten uitkomen.

Dit zijn zo de belangrijkste extra’s die je als PRO lid krijgt. Meer voordelen kan je nalezen via deze link.

 

Objecten aanmaken

Om objecten aan te maken, ga je naar Actions –> Create an object.

Je kiest er eerst een categorie waaronder jouw object valt. Meer uitleg hierover vind je terug via deze link.

Daarna voer je een naam in voor jouw object, een locatie en de coördinaten. Zorg er steeds voor dat de coördinaten OP jouw object liggen en niet op de locatie waar je de foto van hebt genomen.

Je voert een (of meerdere) foto’s toe en kiest daarvan eentje uit als titelfoto.

Je beschrijft jouw object.

Eens dit alles achter de rug is, zet je een vinkje bij Submit for publication en klik je op Save.

 

 Wedstrijden op GeoSpy


MrNobody GeoSpyElke week worden er gratis PRO lidmaatschapsdagen uitgereikt.

Diegenen die zich nu nog registreren, krijgen sowieso 15 dagen gratis PRO lidmaatschap. er zijn daarvan nog 85 pakketten uit te delen.

Elke week worden aan de hand van verschillende criteria nog gratis PRO dagen verdeeld. Meer info hieromtrent vind je terug bij Mr. Nobody. Voor deze dagen te verkrijgen, heb je hulp nodig van mede spionnen.

Dan kan je ook nog gratis PRO dagen krijgen voor persoonlijke wedstrijden (competities). Ook deze voorwaarden vind je terug bij Mr. Nobody.

 



Zo … dit is zo een beetje in een notendop wat GeoSpy inhoudt.

Ik zou zeggen: “Neem snel even een kijkje en zie of het iets is voor jou!”

Hoe meer spionnen in actie, hoe beter!!!

Let’s Spy!!!

 

InternationalEarthcacheday2014

Internationale Earthcache Dag 2014

InternationalEarthcacheday2014 Internationale Earthcache Dag 2014

Op 12 oktober 2014 kan je een Earthcache Souvenir verdienen!!!

Omcirkel 12 oktober 2014 op jouw kalender, want dan is het Internationale Earthcache Dag!!! Waarom speciaal die dag? Omdat dit de eerste dag is van de week Wetenschapp van de Aarde (Earth Science Week).

De Amerikaanse Geosciences Institute organiseert sinds oktober 1998 elk jaar een Earth Science Week. Dit is een nationaal (Amerika) én internationaal gebeuren geworden. Dit om de aandacht te vestigen op alle wetenschappen die met de Aarde te maken hebben.

Wie die dag een Earthcache (gc.com) gaat zoeken, vinden en loggen, zal een souvenir als cadeau krijgen. Dit naar goede gewoonte sinds enkele jaren. De souvenir ziet er als volgt uit:

InternationalEarthcacheday2014 souvenir Internationale Earthcache Dag 2014

Earthcaches brengen ons (geocachers) steeds naar speciale geologische locaties op de Aarde. In de meeste gevallen leer je echt wel iets bij over de werking van onze Aarde. Zaken waar je zonder deze earthcaches waarschijnlijk niet onmiddellijk bij zou stilstaan. Daarom is het ook steeds leuk om eens een earthcache te gaan opzoeken. En wat is er nog leuker dan daarvoor beloond worden met dit souvenir!?

Let op!!! Dit souvenir wordt enkel uitgereikt aan geocachers die óp 12 oktober een earthcache loggen. Verder zal deze niet beschikbaar zijn.

Wanneer je een earthcache hebt gevonden die dag, kan je steeds over jouw avontuur vertellen op onze Facebook pagina.


Op Facebook is er afgesproken om die dag met een groep (of met alle geïnteresseerden) naar Goes, Nederland te trekken.
Zo ontstond bij GAACO (Geoffrey) en mezelf het idee om er een eventje van te maken. En zo geschiedde het: het “Samen op pad in Goes” event was geboren!!!

Iedereen met een account op Opencaching.be, .nl, .lu kan een “Wil deelnemen” log plaatsen op de listing van het event.

Lichtervelde2

Geocaching te Lichtervelde

OPGELET!!! DIT ARTIKEL BEVAT SPOILERS!!!

Heihoek-reeks

Vertrek

We schrijven 4 september 2014, 7u30: allemaal klaar om de kinderen naar school te brengen. Even vroeger dan gewoonlijk het geval is, maar mama en papa alias RHCV moesten de trein halen richting Lichtervelde.

Eenmaal daar aangekomen, de gps even opwinden en klaar. We konden beginnen aan een wandeling van 3.6km om aan de eerste cache uit de Heihoek-reeks te geraken. Onderweg werd hier en daar even halt gehouden voor een fotootje van … bloemetjes en plantjes, kruiden en beestjes. De vrouwelijke helft van RHCV is nl. een wandelend compendium over kruiden, planten, bomen, enz. Bij deze … ik heb heel wat bijgeleerd tijdens onze wandeling.

De reeks

P1080319c 150x150 Geocaching te Lichtervelde

Cache 01: Hier viel onmiddellijk op dat er een voorwerp teveel aan deze elektriciteitscabine hing. Doch is dit origineel gevonden. Het logboek bekijkend werd het al gauw duidelijk dat er waarden moesten genoteerd worden. “Niet vergeten dus.” zeiden we nog tegen elkaar. Naam in logboek, alles mooi terugplaatsen, even uitkijken voor de wandelende buur met hond, en weg naar de volgende cache.
Onder een stralende zon, trui was al uitgespeeld want de temperaturen gingen reeds goed de hoogte in, wandelden we over de spoorweg, naar rechts, langsheen de uitgestrekte velden, richting 2e cache.

Cache 02: Het was hier al gauw duidelijk dat er al wat volk de revue was gepasseerd. Maar waar lag die verrekte cache nu? Eerst alle holtes van de aanwezige flora betast, maar geen resultaat. Hmm … de zaak even van op afstand bekeken en toen viel ons oog op iets. Toch wel melden dat deze niet opengaat zoals waarschijnlijk bedoeld is. De vastgelijmde kop is los. Voor de rest … leuk … even de aap uithangen. B= … hahaha … crap … zijn we algelijk toch wel de code vergeten noteren bij cache 1. En dit terwijl we nog zeiden om het niet te vergeten.
Oké … even terug naar cache 1 om van daaruit terug richting cache 3 te wandelen. Onderweg nog een “brandkast” gekraakt.

Cache 03: Hier even 5 minuutjes staan draaien vooraleer ons oog op iets viel. Deze zit wel heel goed gecamoufleerd. Tof gedaan! Naampje in boek, code genoteerd – neen, deze keer vergaten we het niet – alles mooi terug geplaatst en op naar de volgende in de reeks.
Ondertussen was het al tijd voor de eerste boterhammetjes. Maagje knorde een beetje. Eten deden we al wandelend. Geen tijd te verliezen. En het was toch rustig en aangenaam wandelen tussen deze velden.

Cache 04: Hier aangekomen kregen we een prachtig zicht op een stal. We hebben hier toch wel even staan draaien vooraleer de cache te vinden. Was het nu deze of deze kant van de weg? Maar de coördinaten zijn perfect, dus niet twijfelen is de boodschap. Ook deze werd op een originele manier – die ik al in handen had maar er verder niks durfde met te doen – verstopt. Super!!!

Cache 05: Op weg naar deze waren we zodanig aan het babbelen en ons aan het amuseren, dat we er pal voorbij liepen. Even op onze stappen terugkeren dus. Ook hier toch wel even staan draaien. Het moet gezegd dat de CO bij elk van zijn caches met iets origineels tracht te komen. Dat was bij deze niet anders! Well done!!! Al 5 codes waarmee we al een idee kregen wat ermee te doen. Naar de bonus listing hadden we nl. nog niet gekeken. Nog 1 code en we hadden alles voor een mogelijke eindcoördinaat. Maar wat met al die andere caches die nog moesten komen?

Cache 06: Bij deze hebben we – achteraf gezien – het langst moeten zoeken. Uiteindelijk was het de vrouwelijke helft die het beestje vond! Wederom tof gedaan. Een reeks met zoveel variatie is leuk om te lopen!

Cache 07: De kapel. Het eerste wat we hier vonden, bracht ons op een dwaalspoor. Achteraan rechts in de hoek zit nl. een pvc buisje in de grond met een steen erop. Cache verdwenen? Neen hoor! Dit buisje heeft helemaal niks met de cache te maken – wisten we na verder onderzoek. Terug een mooi uitgewerkte cache!

Cache 08: Ondertussen stond de zon al een poosje hoog aan de hemel. Het was echt een prachtige dag om te geocachen en te genieten van alles wat er te zien viel.
Deze creatie – top – hadden we al gauw in handen. Wederom leuk bedacht! Het viel ons op dat de codes terugkwamen. Het zou dus niet nodig geweest zijn om van de 2e cache nog eens terug te keren naar de 1ste. Maar wisten wij veel.

Cache 09: Onderweg waren we een aardbeien automaat tegengekomen. We hadden van de gelegenheid gebruik gemaakt om de plaatselijke boer te sponsoren. Een bakje aardbeien – die we ter plaatse hebben verorberd – en een pot verse honing. Mmmmmm … lekker!!!
Hier hadden we heel snel de magnetische cachecontainer in onze handen. De locatie kenden we al. Ah ja … in het wandelen van het station naar de eerste cache waren we al langs hier gepasseerd.

Cache 10-11: Deze 2 gecamoufleerde tubes konden we heel snel spotten. Hier werd het dan ook tijd om dringend nog iets naar binnen te spelen. Nog eentje te gaan en dan konden we naar de eindlocatie wandelen. Voor de eindlocatie hadden we trouwens al een heel groot vermoeden. We waren deze al gepasseerd tijdens onze wandeling van het station naar de eerste cache.

Cache 12: Hier hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om even te rusten in het gras. Alles uit – behalve de kleren dan – en even relax in het zonnetje. We hebben hier toch ook even moeten zoeken alvorens de cachecontainer te kunnen spotten. Maar eind goed, al goed. We konden de eindcoördinaten – op de manier die we al dachten – op papier zetten en konden onze reis vervolgen.

Stash: Zoals we reeds vermoedden, kwamen we op de locatie aan van de bonus. Dit is de uitgelezen plek om deze reeks tot een eind te brengen. Elke cachecontainer werd volledig geïntegreerd in zijn omgeving en dit was met deze bonus niet anders. Heel vernuftig weggestopt! Terwijl manlief de naam in het logboek kladderde – met een begeleidend tekstje – zat vrouwlief op het bankje te genieten van het zonnetje én haar beentjes even laten rusten.

Nu moesten wij nog 2.6km terug naar het station wandelen, onze trein richting Diksmuide nemen, kinderen afhalen van school en boodschappen doen.

Bedankt voor deze prachtige reeks geocaches. Deze verdient in zijn totaliteit een favo punt – geplaatst bij de bonus. We hebben genoten van alles wat deze reeks te bieden had: diversiteit, originaliteit, afwerking, uurtjes werk, mooi landschap, enz.


icon kml Geocaching te Lichterveldeicon fullscreen Geocaching te Lichterveldeicon qr code Geocaching te Lichterveldeicon json Geocaching te Lichterveldeicon georss Geocaching te Lichterveldeicon wikitude Geocaching te Lichtervelde
Geocaching Lichtervelde

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Heihoek 01: 50.996483, 3.150533
Heihoek 02: 50.996700, 3.147700
Heihoek 03: 50.998733, 3.140650
Heihoek 04: 51.001633, 3.138083
Heihoek 05: 51.005100, 3.138567
Heihoek 06: 51.005700, 3.141133
Heihoek 07: 51.007800, 3.143483
Heihoek 08: 51.013967, 3.146500
Heihoek 09: 51.013883, 3.152167
Heihoek 10: 51.011567, 3.151900
Heihoek 11: 51.008100, 3.151783
Heihoek 12: 51.003600, 3.154267
Heihoek Bonus: 51.003800, 3.161967
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 01
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 02
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 03
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 04
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 05
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 06
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 07
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 08
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 09
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 10
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 11
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek 12
smiley happy Geocaching te Lichtervelde
icon car Geocaching te Lichtervelde icon fullscreen Geocaching te Lichtervelde icon kml Geocaching te Lichtervelde
Heihoek Bonus

Je kan ook deelnemen aan gesprekken in onze Facebook-groep of Facebook pagina.

Wil ook jij jouw avonturen hier delen? Lees dan even de info op de “OVER” pagina en de “HULP” sectie.

Geonews

Geonews Magazine

Wat is Geonews?

Geonews is hét maandelijkse geocaching magazine! Het wordt digitaal aangeboden via PDF of ISSUU.

In Geonews verschijnen de laatste weetjes omtrent geocaching. Elke maand verschijnt er ook een interview dat door geocachers online werd ingevuld.
Naast het interview en de laatste weetjes kan je er ook puzzels aantreffen voor tijdens de sombere, regenachtige dagen. Soms zijn deze puzzels aangeboden als wedstrijdvraag. Er kan dus zo af en toe iets gewonnen worden bij Geonews. Dit dankzij de sponsoring van Geocachingshop.nl.

Wens je zelf ook eens te verschijnen in Geonews? Dit kan door foto’s van jouw geocaching avonturen door te mailen naar de redactie.
Echter kan je ook nog steeds het interview invullen. Dit werd tevens al door de co-founder van geocaching.com ook ingevuld!!!
Maar je kan ook altijd zelf een artikel schrijven over iets wat met geocaching te maken heeft en dit aan de redactie doormailen. Je zal dan gecontacteerd worden of er daadwerkelijk iets met jouw artikel valt te beginnen of niet.

Kortom … Geonews is hét maandelijkse geocaching magazine vóór en dóór geocachers!!!

Geonews is op verschillende locaties terug te vinden:

Verschenen Magazines

Heb je een magazine van Geonews gemist? Of heb je Geonews nog maar pas leren kennen en wens je alle magazines alsnog even door te nemen?

Je kan ze allemaal HIER terugvinden!

foreverlost_banner

Lost Places – Geocaching

Wat zijn Lost Places?

Lost Places of in het Nederlands Verlaten Locaties zijn plaatsen waar niemand meer naar omkijkt en aan het verkommeren zijn. Je kan heel veel van die verlaten plaatsen vinden over de hele wereld. Er bestaan verschillende websites waar veel van die locaties op een rijtje worden gezet. Forbidden Places is daar zo eentje van.

Verborgen Locaties kunnen van alles omvatten: oude bunkers van tijdens de oorlogen; oude, verlaten kerken of andere religieuze plaatsen; oude, verkommerde windmolens, ruïnes van kastelen en nog zoveel meer. Sommige van deze plaatsen zijn zelfs verboden terrein wegens gevaar voor eigen veiligheid. Gelukkig zijn er velen die wel vrij te betreden zijn en daar maken geocachers gretig gebruik van!

Lost Places en geocaching

Er bestaan een hele hoop Verlaten Locaties die de ideale omgeving verschaffen om een geocache te plaatsen. Op deze manier wordt de aandacht gevestigd op iets wat verloren is gegaan, maar toch interessant genoeg is om te bezoeken. En laat dit nu net één van de bedoelingen zijn van geocaching. Geocachers op locaties laten komen die men anders nooit zou hebben gevonden.

Op geocaching.com bestaan er tal van lijsten (=bookmarks) die gevuld staan met Lost Places. Eentje daarvan kan je HIER terugvinden. Verschillende Verlaten Locaties in België en net over de grens waar men een geocache heeft geplaatst.

Enkele voorbeelden van Lost Places caches

[K3] Le fort de la Ramonette

La Ramonette of Toren van Baimont staat op het randje van de heuvel die het versterkt kasteel en de stad domineert. Het was een versterking van het klassieke type, genoemd een ” Motte”, weinig voorkomend in de streek. Men vindt er een kunstmatige aarden heuvel, met 9 diameter, omringd door grachten gehouwen in de rotsen en beschermd door een ringvormige omwalling met een diameter van een veertigtal meter. Een vijfhoekige toren in hout stond op de top van het kunstwerk, de basis was in steen. Rond de XIde eeuw werd er lager een slottoren gebouwd omgeven door palissades, wat het kasteel van Godfried van Bouillon zou worden.

Kinegis (=CO) heeft er hier voor geopteerd om een multicache te plaatsen die je langsheen de Toren van Baimont brengt.

Neem eens een kijkje naar de fotogalerij. Foto’s werden genomen door geocachers die dit avontuur hebben voltooid. Enkele foto’s worden hieronder uitgelicht.

A M N E S I A

In de buurt van het Vrijbroekpark van Mechelen staat al jarenlang een onafgewerkt hotel. Ooit was men van plan er een gigantisch hotel neer te zetten van 19 verdiepingen hoog.

In 1970 schreef de Belgische Socialistische Partij over de mega-projecten van de stad:
“Mechelen wordt een congresstad. Hiervoor zijn nu reeds alle voorbereidende maatregelen getroffen; honderden parkeerplaatsen worden thans gebouwd in de binnenstad, de plannen voor een nieuwe stadsschouwburg in de Keizerstraat zijn klaar. Naast het Vrijbroekpark komt er een privé-initiatief na onderhandelingen met het stadsbestuur: een ultramodern hotel met 100 kamers, congres-, conferentie- en vergaderzalen, restaurant en bar. De socialisten maken van Mechelen een Vlaamse stad met standing waar nationale en internationale congressen gehouden worden…”

Het hotel is er nooit gekomen want de drassige ondergrond speelde spelbreker. Welgeteld één verdieping hoog zijn ze geraakt en toen begon het te verzakken.

DanPan & mjuks hebben ervoor geopteerd om de aandacht te vestigen op deze Verlaten Locatie door middel van een mysterie cache. En wat voor één!? Om de juiste coördinaten te bekomen, moet je wat huiswerk maken dat komt in de vorm van een computerspelletje. In het spel ga je als speurder op zoek naar puzzelstukjes die je in staat stellen het raadsel te ontrafelen en de juiste code te bemachtigen om vervolgens de eindcoördinaat van de cachelocatie te vinden. Eens ter plaatse moet het een formidabel zicht zijn op een Lost Place.

In de fotogalerij staan talrijke foto’s, genomen door geocachers die er ter plaatse zijn geweest. Hieronder worden enkele foto’s uitgelicht.

Almarech Legend

Omgeving van Mariembourg – Het oude kasteel van Dourbes. Het kasteel van Dourbes of van Haute Roche was een kleine burcht waarvan het lot steeds verbonden was met dat van het kasteel van Fagnolles. Het graafschap Dourbes en Fagnolles was prinselijk eigendom. In 1555, tijdens het beleg van Mariembourg en de oorlog tussen Keizer Karel en Henri II, worden Dourbes en Fagnolles vernield. De burcht die op de top van een uitlopende rots lag, werd van het plateau gescheiden door een brede gracht. Een deur met 2 torentjes en een hefbrug vormden de enige toegang.

frenchfriespotter heeft hier gezorgd voor een multicache die langsheen deze Verlaten Plek passeert.

Neem gerust eens een kijkje naar de fotogalerij. Foto’s werden genomen door geocachers die dit avontuur hebben volbracht. Enkele foto’s worden hieronder uitgelicht.

CRYSTAL PALACE

Crystal Palace is een verlaten camping aan de Belgische kust, gevestigd tussen Westende en Nieuwpoort. De camping is/was gevestigd in de duinen. Jaren geleden was de camping gedwongen de boeken te sluiten omwille van heel strenge wetgevingen. Heel veel camping-eigenaars hadden niet het geld om hun caravan te verhuizen en/of af te breken en lieten dus alles achter. Vandaag de dag is dit nog steeds te zien aan de locatie.

Bear Gryll heeft ervoor gekozen om in dit gebied een leuke multicache te verstoppen. Daarmee legt hij niet alleen de aandacht op de verloren camping, maar ook op enkele oude, verloren militaire installaties van uit de wereldoorlogen. Het zijn die ruïnes van bunkers die je nodig hebt om de multi tot een goed einde te brengen.

Neem gerust een kijkje in de fotogalerij. Hieronder worden ook enkele foto’s uitgelicht.

De Korenbloemmolen Ruïne

Deze nu tot ruïne vervallen bakstenen beltmolen van het bovenkruierstype was waarschijnlijk in 1806 gebouwd en ligt 34m boven de zeespiegel. Boven in de molen bevindt zich een balk met de inscriptie “Linsen A. Waetfuct 1806″. Eén van de eerste eigenaars was Lambert Rutten, bouwer van het huis Gielen (hoek Maasstraat-Heerweg) …
De molen veranderde nog vaak van eigenaar. …
In 1940 werd voor het laatst gemalen en begon de molen te vervallen. In 1950 bleef nog maar één wiek over. Sindsdien heeft men het verval niet kunnen stoppen. De molenromp werd bij koninklijk besluit van 20 december 1974 beschermd.

Ook vele Verloren windmolens blijven ter plaatse staan. Hier heeft Karkelmo ervoor gekozen een traditional cache te plaatsen om er de aandacht op te vestigen.

Ook hier kan je een kijkje nemen naar de fotogalerij. Hieronder worden enkele foto’s uitgelicht.


Ook op Facebook vind je verschillende Lost Place groepen, waaronder: Lost Places Dutch.


Reageer hieronder met jullie eigen Lost Places avonturen. Je kan ons ook terugvinden in de Facebook-groep Geocaching – RHCV’s Geo-Brein.



OC-logo

Opencaching

Opencaching is dé geocaching website voor de Benelux! Harrieklomp en RHCV zijn de personen achter de schermen en trachten van opencaching iets te maken wat reeds jaren een groot succes blijkt te zijn in Polen, Duitsland, Roemenië en nog veel meer andere landen. Met opencaching trachten zij een waardig alternatief te bieden voor andere geocaching websites. Vele zaken die op opencaching te vinden zijn, vind je niet terug op andere geocaching websites en laat nu net dat hetgene zijn waar ze willen met uitpakken.


Registreren01 Opencaching

Registreren op de website duurt amper een paar minuutjes! Je klikt links op [registreren], vult je gegevens in en ontvang een e-mail met daarin een activeringscode- en link. Eens dit ingevuld, ben je een volwaardig lid van de opencaching-kring. Zo snel gaat het!

Vooraleer je begint, neem even de gebruikersvoorwaarden door. Dit duurt echter ook niet lang, want de regels zijn bijlange niet zo uitgebreid als op andere (waarschijnlijk welgekende) geocaching websites. Het belangrijkste advies dat hier wordt gegeven door het OC-team is: “Gebruik je gezond verstand en daarmee kom je een heel eind!” We horen jullie al afvragen waarom er niet zo’n uitgebreide regelgeving is op opencaching.nl. Aangezien dit een geocaching website is in volle opbouw, waartoe jij nu je steentje hebt bijgedragen, zijn er gewoonweg nog niet veel regeltjes nodig. Het OC-team kijkt de kat uit de boom en volgt het reilen en zeilen op de website op de voet. Mochten er zaken moeten worden bijgestuurd, dan zal dit ook gebeuren.

SoortenCaches Opencaching

Dit was dus al één voorbeeld van een positieve noot op opencaching … geen boek vol regels. Maar er is meer! Zo kunnen we met fierheid zeggen dat we meer soorten schatten te bieden hebben dan op eender welke andere geocaching website (uitgezonderd de opencaching websites). Naast de wel gekende cachesoorten (traditional, multi, event, puzzel (quiz)) biedt opencaching.nl nog tal van andere soorten: MP3 cache (Podcast), Webcam cache, Reizende cache, Eigen cache en dan nog een soort die kan worden gebruikt wanneer jouw originele cache niet onder een andere soort zou vallen: de Onbekende cache. Al deze soorten caches bieden een ruimer spectrum aan mogelijkheden waarmee je jouw verbeelding de vrije loop kan laten gaan! Je kan de uitleg over de verschillende cachesoorten nalezen op de Wiki-pagina.

verstand 150x150 Opencaching

We hebben nu al 2 grote voordelen van het gebruik van opencaching.nl aangekaart, maar daar stopt het niet bij! Zo komen we bij een derde voordeel dat zeker niet onbelangrijk is … het controleer proces. Hoe worden caches gecontroleerd op opencaching? Wat gebeurt er wanneer je jouw eerste cache aanbiedt? Ook dit is heel eenvoudig. Momenteel moet er nog een enorme groei aan schatten komen op de website. Vandaar dat de huidige regel zegt dat je vrij caches kan plaatsen. Daarvan worden de eerste drie caches die je aanbiedt, gecontroleerd door het OC-team. Daarna kan je jouw nieuwe caches gewoon zelf publiceren! Is dit niet tof én volledig anders dan op andere geocaching websites? Natuurlijk wel. Echter geldt hier de regel: “Gebruik je gezond boerenverstand!” Zolang deze regel in acht wordt genomen, kunnen er (bijna) geen problemen komen. Onthoudt ook goed dat je steeds verantwoordelijk bent voor de schatten die je aanbiedt. Eens er genoeg caches op de website worden aangeboden, zal deze regel een beetje aangeschroefd worden. Dan zal de regel gelden dat je eerst een minimum aan tien caches zal moeten gevonden hebben, vooraleer je er eentje kan leggen. Maar zoals reeds gezegd, heeft opencaching nu vooral nood aan veel nieuwe, uitdagende, creatieve, mooie schatten.

MijnOmgeving Opencaching

Wat heeft opencaching.nl nog meer te bieden? Hebben we al vermeld dat het gebruik van opencaching volledig gratis is!?!? Komt nog eens bij dat je onbeperkt GPX bestanden kan downloaden! In de linker kolom (op de website) kan je ook heel snel te weten komen wat er allemaal gaande is in jouw omgeving. Met één druk op de knop [Mijn Omgeving] krijg je te zien welke nieuwe schatten er zijn bijgekomen, welke FTF’s (First To Find) er staan te wachten, de laatste nieuwe logs die werden geschreven, aankomende events en de schatten die het meest gewaardeerd werden. Kortom … alles wat je nodig hebt om snel aan de slag te kunnen!
QR code sjabloon OpencachingWanneer je gaat schatten zoeken met een Garmin GPS, kan je het logbestand van de GPS overhevelen naar de website. Zo gaat het loggen van geocaches een stuk sneller. Dit doe je door te klikken op [Garmin Logbestand].
Ook beschikt opencaching.nl over een eigen checker … de Open Checker! Hoe je deze moet gebruiken vind je hier terug.
Daarnaast beschikt opencaching ook over een QR-code generator. Dit is heel interessant voor het gebruik in bv. multicaches.

Je ziet dat opencaching.nl heel wat in huis heeft om de hobby geocaching super aangenaam te maken! Geen twijfel mogelijk dat jij en vele anderen hier zeker aan hun trekken kan komen! Bekijk alles eens rustig en aandachtig en start je avonturen op opencaching.nl. Deel je ervaringen op het opencaching forum. Maar vooral … deel deze info met je collega cachers en vrienden, want de beste reclame is nog steeds de mond-tot-mond reclame!



Bezoek ook de Facebook-groep “Geocaching – RHCV’s Geo-Brein“.

100steGeocache

100ste geocache

100steGeocache 150x150 100ste geocache

Schatten zoeken met behulp van een GPS en verschillende geocaching websites … we kennen het allemaal. Eens begonnen blijkt het ongelooflijk verslavend te werken.

Door de bossen, over de wegen, historische plaatsen, monumenten, kunstwerken en natuurgebieden. Over land, zee en in de lucht. We kunnen het zo gek niet bedenken of we zijn er door onze hobby al geweest. Uren, dagen, weken, maanden, jaren zijn we op pad om al deze schatten te ontdekken. We vertellen erover tegen hobby-genoten, op sociale media, forums, websites allerhande. Mond tot mond reclame zorgt ervoor dat de groep geocachers steeds maar groeit en dat er steeds maar meer schatten worden verstopt. Na een hele poos ben je de tel kwijt.

Sommige schatten blijven toch in ons geheugen gegrift omdat deze op de een of andere manier speciaal bleek te zijn. Dat kan gaan van een mooie cachecontainer, tot een gebeurtenis tijdens het zoeken ervan. Maar ook een speciaal aantal kan hier aan de basis liggen! Jouw 100ste cache, 200, 500, 1000, enz. Ongeacht het totaal aantal schatten je reeds hebt gevonden, herinner jij nog jouw 100ste schat???

100steGeocache Koksijde 150x150 100ste geocache

Wij alleszins wel. 7 februari 2012, tijdens een ijskoude winterdag (gevoelstemperatuur -16°), met hoog aan de hemel een stralende zon, wandelden we tussen open, uitgestrekte velden in Koksijde. We liepen er de reeks: Koksijde – Anders bekeken. De 3de (Koksijde – Anders bekeken 3) in de reeks werd voor ons onze 100ste FOUND op gc.com. Deze is zo goed in ons geheugen gegrift door de hevige koude die we hebben mogen verduren die dag. Op het einde van onze lange wandeling waren onze handen en tenen verkleumd, maar desalniettemin hadden we een prachtige geocache-dag achter de rug.

Onze log: Deze morgen de trein genomen richting Veurne om van daaruit te voet verder te gaan naar Koksijde, meer bepaald de “Koksijde Anders Bekeken-reeks”. Het was een stralende dag, maar ijskoud. Gevoelstemperatuur van -16°. Doch, dit hield ons niet tegen om deze 7 caches te komen zoeken. Allemaal hebben we ze heel vlot gevonden. De coördinaten kloppen perfect, dus hints en/of spoilers zijn hier zeker niet nodig. Een dikke pluim voor de CO voor deze accurate coörds.

Deze was op zich nog een specialleken voor ons, want het was de nummer honderd in de reeks van gevonden caches!!!

TFTC!!!

Geogroeten,

RHCV

Nog die dag hebben we een vogelsoort kunnen spotten die we nog nooit hadden kunnen aanschouwen, een volledig witte (zilver) reiger. Het was gewoonweg prachtig om te zien hoe hij met lang, uitgestrekte nek zijn vlucht verder zette over de Koksijdse velden, terwijl wij hem aan het gadeslagen waren. Prachtig!

icon car 100ste geocacheicon kml 100ste geocacheicon fullscreen 100ste geocacheicon qr code 100ste geocacheicon json 100ste geocacheicon georss 100ste geocacheicon wikitude 100ste geocache
Koksijde - Anders bekeken 3

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Koksijde - Anders bekeken 3 51.103733, 2.682950

Kennen of herinneren jullie nog jullie 100ste schat? We willen graag jullie verhaal horen. Stuur ons jullie 100ste avontuur door via e-mail, liefst met foto’s of reageer op dit artikel. Alle verhalen gaan we bundelen in een nieuw artikel dat zal verschijnen wanneer we genoeg inzendingen hebben ontvangen. Deel dit bericht gerust met je collega-cachers! We zijn benieuwd.

TIP: je kan steeds controleren wat je 100ste cache was (op GC.com) door naar je statistieken – mijlpalen te gaan kijken.

Alles over geocaching